אני בחרתי דשן אורגני

דשן אורגני

במוקדם או במאוחר כל גנן וחקלאי מבינים שצמחים לא יכולים לגדול ללא דשן. וזה נכון בין אם מגדלים ירקות או חיטה ובין אם מגדלים דשא. משהחקלאי הבין את נחיצותו של הדשן הוא ניצב מול שאלה נוספת – האם להשתמש בדשן כימי או שמא עדיף דווקא דשן אורגני?

דשן כימי מיוצר מרכיבים סינתטיים. מנגד, דשן אורגני מיוצר ממקורות טבעיים, למשל מצמחים, מינרלים ומפסולת של בעלי חיים. אני באופן אישי בוחר בדשן אורגני והנה הסיבות שהביאו אותי לבחור בו וכמה טיפים ליישום ועבודה עם דשן אורגני.

בגלל בריאות הצמחים

דשן אורגני למעשה מסייע להשלים מעין מעגל טבעי ואקולוגי. הדשן האורגני עשוי, כאמור, מחומרים שנמצאים מסביבנו והוא נמצאים בסנכרון מושלם עם הטבע. כאשר משתמשים בדשן אורגני למעשה מחזירים לטבע את מה שנלקח ממנו. הדשן האורגני מתפרק בקצב איטי יותר מדשן כימי, ובניגוד לדשן הכימי כשהדשן האורגני פוגש מים וחום הוא לא שורף את הצמח ומזיק לבריאותו.

לדשן אורגני השפעה ארוכת טווח

כפי שציינתי דשן אורגני מתפרק לאט יותר, אך השפעתו גם ארוכה יותר. הדשן הכימי מתפרק מהר והחומרים הסינתטיים מתפזרים בקרקע ופוגמים בפוריותה לטווח הארוך. דישון אורגני אחד יכול במקרים רבים להספיק לעונה שלמה ולעיתים גם ליותר מזה.

דשן אורגני

דשן אורגני הוא אקולוגי יותר

רבים מחבריי החקלאים בוחרים בדשן אורגני בגלל הוא נחשב לאקולוגי יותר וידידותי יותר לסביבה. כלומר, בחירה בדשן אורגני יכולה להיות מבוססת על פילוסופיית חיים. לשימוש בדשן כימי יש השלכות מרחיקות לכת על הסביבה -כשהוא מתפרק הוא פוגע בקרקע, במי התהום ואפילו באוויר. בניגוד לדשן הכימי, האורגני עשוי מפסולת טבעית ואינו מסכן את הסביבה כי עם עובד ביחד עם הסביבה.

אבל יש גם יתרונות לדשנים כימיים

אני מהלל את הדשן האורגני כי יש לו הרבה יתרונות והוא עולה בקנה אחד עם תפיסת העולם שלי, אבל חשוב לי להיות שקוף ולציין את היתרונות שיש לדשן כימי. כך לדוגמה דשן כימי נחשב זול יותר, הוא אחיד יותר בהרכבו, קל לשנע אותו ממקום למקום והוא גם זמין מהר יותר לצמחים.

שימוש בדשן אורגני

אם בחרתם, כמוני, להשתמש בדשן אורגני אז ריכזתי לכם כמה תשובות לשאלות שבוודאי יעסיקו אתכם בזמן הקרוב.

בדיקת הקרקע

השלב הראשון ביישום דשן אורגני הוא בדיקת כמות החומרים הזמינים שכבר קיימים בקרקע. דישון הוא, אחרי הכול, דרך להשיב לקרקע חומרים שהיא איבדה עקב שימוש יתר בקרקע, עקב שימוש בדשנים כימים ועקב שחיקה של החקלאות המודרנית. אחרי שיודעים מה מצב הקרקע – כמה אשלגן? כמה חנקן? וכמה מיקרונוטריינטים יש בה? אפשר להתאים את תמהיל הדשן האורגני המתאים ואת הכמות הנדרשת.

קרקע חקלאית

מתי לדשן?

על פי מומחים העונות הטובות ביותר ליישם דשן אורגני הן עונות המעבר – סתיו ואביב. אם אתם לא רוצים להתבסס על עונות אז העיקרון הוא פשוט למדי – דשנו כמה חודשים לפני הזריעה. זה יתן זמן לדשן האורגני להתפרק ולחלחל לקרקע. בזמן הזה המיקרואורגניזמים שנמצאים בקרקע באופן טבעי יוכלו לפרק את הדשן האורגני בנחת. בצורה כזו נבטיח שבעת הזריעה הקרקע שלנו כבר תהיה עשירה בחומרים מזינים ופורייה.

איך מיישמים דשן אורגני?

יישום דשן אורגני הוא פשוט יחסית. אין צורך לחפור עמוק בקרקע ולשפוך לגומחות עמוקות את הדשן. שורשי הצמחים, שאליהם יגיע הדשן, נמצאים ממילא בקרבת פני השטח של הקרקע וגם במעמקי האדמה אין מספיק חמצן, כך שאין שם את המיקרואורגניזמים (יצורים חיים) הדרושים לפירוק הדשן האורגני. אולם, אם בבדיקה המקדימה לקרקע גיליתם שאין מספיק זרחן ייתכן ותדרשו לחפור קצת יותר על מנת להטמיע את הדשן בעומק הקרקע שנע בין 15 ס"מ ל-30 ס"מ.

כמה דשן אורגני דרוש לצמח?

לצערי לשאלה זו אין תשובה אחת ויחידה והיא משתנה בהתאם לבדיקות הקרקע המקדימות ולקצב ההתפרקות של הדשן הייחודי שיש לכם. יש טבלאות זמינות ברשת ואם אתם רוכשים דשן אורגני מיצרנים מוכרים אז בוודאי שתוכלו למצוא את הכמות המומלצת בהוראות המצוינות על גבי האריזות.